Tule Rannarahva Muuseumi Aksi raamatu esitlusele

Aksi – mereriik Tallinna külje all

Raamat räägib elust väikesel Põhja-Eesti saarel ja toob lugejani  killukese teadmisi eesti randlaste ja saarte maailmast. Aksi saare igapäevaelu oma paadiehituse ja muusikaarmastusega  oli eriline ja samas Eesti väikesaartele iseloomulik, elati Tallinnal lähedal, kuid siiski teistviisi.  Raamatus on suur osa endistel aksilastel ja nende järeltulijatel – ehedad mälestused ja fotod on kõrvu analüüsivate kirjeldustega. Koos aitavad need maalida värvika pildi omapärasest maailmast, mis on inspireerinud kõiki, kes sellega seni kokku puutunud.

Aksi saare paadimeistrid tõid möödunud sajandi alguses Eestisse esimesed mootorpaadid. Aksbergide  kiired voolujoonelised paadid olid 20. sajandi esimesel poolel Põhja-Eestis laialt tuntud. Hiljem andsid Aksbergid oma panuse ka Rootsi paadiehitusse ja 1970. aastatel said Endel Aksbergi ehitatud plastpaadid seal väga populaarseks. Need olid kiired, mugavad, mõõduka hinnaga vabaajapaadid, mis sobisid perekonna ja sõpradega puhkamiseks. See paaditüüp on Caravelle 33 nime all seni laialt tuntud ja populaarne.

Aksi ehk Väike-Prangli saar on Kallavere külale veel hoopis lähemal kui Tallinna linnale ning praeguse Söeterminali juurest,  endise Klaukse talu kaldapealselt merele vaadates asub ta nagu peo peal. Küllap aitab Aksi saare raamat Kallavere inimestele natuke ka oma küla merega seotud minevikku meelde tuletada.

Raamat on välja antud Rannarahva Muuseumi  kirjastuse poolt ja osta saab seda raamatupoodidest, ning Rannarahva Muuseumist ja Rootsi-Kallavere küla muuseumist.


Priit Kase 10.10.2011

Uudised

07.06.18 Tule kuulama, vaatama. TRUMMIPÄEV!

31.10.17 Mari Kalkun ja Aleksandra Kremenetski kontsert

28.03.17 Näitus Mänguasjade maania

12.10.16 Seiklusrogain “Libahundi jälg” 22. oktoobril.

25.09.16 Muuseumi katus sai uuesti tõrvatud.

23.04.16 Rootsi-Kallavere Küla Muuseum on rõõmustanud külalisi 10 aastat.

22.04.15 SÜDAMENÄDAL / Suur jalgrattamatk Rootsi-Kallavere Küla Muuseumisse 25.04

29.10.14 1. novembril 2014.a kell 12:00 Kostivere Kultuurimõisa hooaja avamine.

30.07.14 Hõrk ja suvine kammerjazz 13. august 19.00

05.05.14 Selle suve algus muuseumis 16. mail, kell 15.00!