Näitus Loodusjõud maamaja sees ja ümber Metsanurme külakeskuses

Laupäeval, 9. aprillil 2011 kell 12 avatakse Harjumaal Saku vallas Metsanurme külakeskuses Eesti Vabaõhumuuseumi ja Harjumaa Muuseumi ühisnäitus Loodusjõud maamaja sees ja ümber. Näitus põhineb majaomanike fotodel aastaaegade vaheldumisest nende kodupaigas, mida on täiendatud kommentaaridega loodusjõududega seotud ehitustehnilistest probleemidest ja võimalikest lahendustest neile. Näituse avamisel kõneleb Fred Jüssi oma suhetest vanade majadega ning nende õigusest väärikalt vananeda.

Taluelamud on aegade hämarusest saati pakkunud kaitset vihma, tuule ja külma eest ning hoidnud endas koldetuld. Vahelduvad aastaajad aga nõuavad majalt suurt paindlikkust. Võib tunduda, et maja kallal teeb tööd aeg, aga tegelikult on selle taga konkreetsed loodusjõud – vesi, tuli, õhk ja maa. Nende elementide tunnetamises, taltsutamises ja vastumõjude tasakaalustamises peitub üks oluline võti nii ehituslike võtete kui arhitektuursete vormide mõistmiseks.

Sellest mõttest ajendatuna palusid Eesti Vabaõhumuuseum ja Harjumaa Muuseum saata pilte neist loodusjõududest, mis kodusid aasta läbi mõjutavad. Näitusel kajastub majaomanike nägemus loodusjõududest maamaja sees ja ümber ning nelja elemendi – vesi, tuli, õhk, maa – mõju maamajade tervisele. Enamikku laekunud fotodest on võimalik näha ka projekti koduleheküljel http://helthproject.eu.

Näituse koostasid Kadi Karine ja Rasmus Kask (Eesti Vabaõhumuuseum) ning Liisi Taimre (Harjumaa Muuseum), stendid kujundas Andres Tarto.

Näitus jääb Metsanurme külakeskusesse 8. maini 2011. Külakeskus (www.metsanurme.eu) on avatud esmaspäeviti ja teisipäeviti kell 12.00-19.00 ja laupäeviti 11.00-15.00. Näitust on võimalik külastada ka teistel aegadel, kuid sel juhul tasuks ette helistada numbril 53 065 503.
10. mail rändab näitus Kolga Muuseumisse, kuhu jääb 12. juunini. 15. juuni -17. juuli on näitust võimalik näha Rannarahva muuseumis Viimsis.

 


Priit Kase 30.03.2011

Uudised

07.06.18 Tule kuulama, vaatama. TRUMMIPÄEV!

01.12.17 Uute liikluspindade nimetamine Kallavere külas

31.10.17 Mari Kalkun ja Aleksandra Kremenetski kontsert

28.03.17 Näitus Mänguasjade maania

23.03.17 Kostivere Kultuurimõisas Vladimir Võssotski, muusika õhtu.

08.11.16 TEEDE TALVINE HOOLDUS

12.10.16 Seiklusrogain “Libahundi jälg” 22. oktoobril.

25.09.16 Muuseumi katus sai uuesti tõrvatud.

23.04.16 Rootsi-Kallavere Küla Muuseum on rõõmustanud külalisi 10 aastat.

23.04.16 Kevadine ohtlike jäätmete kogumisring toimub 7. mail 2016